Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste bouwstenen voor de toekomst van je kind. Ons zelfvertrouwen wordt beïnvloed door de ervaringen die we hebben opgedaan in ons (verre) verleden. Naast dat de ene persoon meer aanleg heeft voor het opbouwen van zelfvertrouwen, hebben onze omgeving en onze ervaringen hier een grote invloed op. Zowel positieve als negatieve ervaringen die we opslaan over wat anderen bijvoorbeeld van ons vinden of hoe in een bepaalde situatie gereageerd wordt, hebben een uitwerking op ons zelfvertrouwen. Voor een kind kan het zelfvertrouwen afgebrokkeld zijn doordat hij of zij is uitgelachen door andere kinderen of volwassenen, of dat het kind wordt buitengesloten tijdens bijvoorbeeld vrij spel op de opvang of op school, of dat het kind altijd als laatste gekozen wordt in een team bij gym bijvoorbeeld, maar ook veel minder zichtbare dingen, zoals het onzeker zijn over kleding, over eigen figuur, over verschil in denkniveau etc.
Positief zelfbeeld
Deze ervaringen komen dus al uit de vroege jeugd en daarom is het van groot belang dat we er alles aan doen om het zelfvertrouwen van kinderen te bevorderen zodat zij een positief zelfbeeld zullen ontwikkelen. Door een positief zelfbeeld te ontwikkelen, leren kinderen zich gewaardeerd te voelen. Waardering zorgt voor een gevoel van veiligheid zowel fysiek als ook op emotioneel vlak.
Emotionele veiligheid van kinderen is heel erg belangrijk om zichzelf te kunnen ontdekken, ontplooien, te leren en op te groeien. De emotionele veiligheid zorgt er immers voor dat kinderen zelf meer durven en kunnen uitproberen en dat heeft weer een positieve uitwerking op de ontwikkeling. Ook het behalen van successen helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen van je kind.
Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
Zelfvertrouwen helpt ons om onszelf te kunnen blijven ontwikkelen. Een gezonde doses zelfvertrouwen maakt namelijk dat we fouten durven maken en daarna toch weer door kunnen gaan. We willen dingen ontdekken en uitproberen. We zijn benieuwd naar onze eigen capaciteiten. We durven een eigen mening te hebben en die ook te uiten als we ons zeker voelen. Maar zelfvertrouwen speelt bijvoorbeeld ook een belangrijke rol in de manier waarop we relaties aangaan op werk of privé.
Heel praktisch helpt zelfvertrouwen je na een tegenval zoals bijvoorbeeld een ontslag of een beëindigde relatie om weer verder te durven kijken en op zoek te gaan naar iets nieuws. Een behoorlijk belangrijke eigenschap dus die ons helpt op heel veel verschillende vlakken.
Hoe uit een gebrek aan zelfvertrouwen?
Nu kan het zo zijn dat een kind of jongere door een of meerdere vervelende ervaringen of gebeurtenissen, herinneringen heeft opgeslagen die een negatieve invloed hebben op zijn of haar zelfvertrouwen. Dit kan zich uiten in angst, onzekerheid, boosheid, verdriet en veel andere emoties. Voorbeelden van hoe een gebrek aan zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld zich kan uiten bij kinderen/jongeren:
- Onzeker over wat ze zelf kunnen
- Bang zijn om fouten te maken of misschien zelfs faalangst
- Terughoudend om nieuwe dingen uit te proberen
- Zeggen dat je iets niet kan
- Aangeven dat “niemand” hem of haar leuk vindt of aardig vindt
- Negatief zijn over zichzelf
- Somber/depressief
- Het moeilijk vinden voor zichzelf op te komen
- Extravert reageren bij het maken van fouten, zoals bijvoorbeeld extreem stoer doen of huilen of agressief worden
- Veel piekeren
Wat paardencoaching kan betekenen in de opbouw van zelfvertrouwen
Wat paardencoaching bij Hoef Your Feet kan betekenen voor een kind met weinig zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld is helpen in te zien waar hij of zij goed in is. Het is nooit te laat om te werken aan een groei van het zelfvertrouwen. Positiviteit, complimenten en het gevoel hebben dat je iets wél kan, helpen enorme bij het vergroten van zelfvertrouwen. Zo kan het zijn dat het kind een opdracht krijgt om met het paard uit te voeren. Natuurlijk helpt het voor je eigen gevoel het meest als de opdracht gelukt is, maar ook waardering voor het proberen is hierbij belangrijk. Zo zullen we er naar toe werken om de opdrachten steeds iets moeilijker te maken en ook stil te staan bij de emoties en de verwerking als iets even niet lukt volgens plan. Het paard reageert op het kind zonder oordeel, hij zegt geen lelijke woorden, maar doet mee of doet niet mee. Vaak biedt het samenzijn met een paard al een sterk gevoel van veiligheid. En dat is nu net de basis voor het opbouwen van zelfvertrouwen.
Belangrijk is dat het kind zich gehoord, gezien en begrepen voelt. Door mij als coach, maar wellicht ook door het paard. Samen gaan we werken aan nieuwe vaardigheden, het ontwikkelen van talenten en kijken waar de behoeften van het kind zelf liggen. Tijdens de sessie vertalen we de dingen die we doen naar de dagelijkse praktijk thuis of op school bijvoorbeeld. Wat kun je meenemen naar school van wat we hier leren? Hoe gaan we dat doen? En wat als dat even niet zo goed lukt? We bespreken met elkaar dat we iets aan het leren zijn, dat fouten maken erbij hoort en dat alles wat we tegenkomen ons helpt om in ons zelf te geloven.