De waarheid, waar of niet?

De waarheid, waar of niet?

Onlangs had ik een prachtige sessie met twee mensen waarbij we ontdekten hoe verschillend een ieder zijn beleving kan zijn. Het ging over een verhaal wat de één vertelde en waarvan de andere persoon een heel ander beeld had. Er ontstond een discussie over wat nu echt “waar” was.
Zelf was ik niet bij hetgeen waar over verteld werd, dus over de waarheid kon ik niks vertellen. Eerlijk gezegd vroeg ik me af of het uitgemaakt zou hebben als ik er wél bij was. Want zou ik niet nog een derde versie hebben en dus een derde waarheid van het verhaal toevoegen?

Zo blijkt maar hoe verschillend we zijn. En ondanks dat we hetzelfde meemaken of bijwonen, kunnen we een andere versie van de waarheid hebben.

Tijdens de sessie vroeg ik wat het ze zou opleveren als zou blijken dat van een van de twee de waarheid ook als dusdanig zou worden aangenomen. Beide antwoordden in de trend van “gelijk hebben”, “weten dat het klopt wat ik zeg” en na verder praten ging het vooral om een stuk bevestiging.

Naar mijn mening zijn we allemaal wel eens op zoek naar bevestiging. De vraag die je jezelf veel beter kunt stellen in zo’n geval is interessanter in mijn ogen. Niet “wat is de waarheid?” maar “waarom ben ik op zoek naar bevestiging of mijn gelijk”. Natuurlijk kan de waarheid belangrijk zijn in bepaalde situaties, maar ik denk stiekem dat er ook vaak gebeurtenissen zijn waarbij de échte/feitelijke waarheid er helemaal niet zo toe doet.

Veel interessanter is om met elkaar te delen wat jouw waarheid is, waar deze vandaan komt en jezelf afvragen of het nodig is om de ander van jouw waarheid te overtuigen of dat je kunt accepteren dat er verschillende belevingen zijn. Door er met elkaar over te praten, vragen te durven te stellen en je in de ander te durven verplaatsen zul je erachter komen dat jouw waarheid nooit precies zo is als hoe je denkt dat ze is. Natuurlijk willen mijn paarden en ik je hierbij graag helpen, dus kom langs voor een sessie paardencoaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *