Waarom therapie met paarden?

Paarden zijn van nature kuddedieren. Ze zijn puur, eerlijk, voelen heel goed aan wat iemand wilt of bedoelt en reageren op non-verbale communicatie. Paarden hebben een sterke wil om te overleven. Paarden hebben geen verborgen agenda of onderliggende bedoelingen, zijn duidelijk in de communicatie en nemen een drempel weg waarvan wij niet eens altijd weten dat deze er is. Soms werkt alleen praten niet. Natuurlijk is praten goed, maar de praktijk leert dat je met praten vaak in je hoofd zit en daardoor minder goed bij je gevoel komt. En dat is nu precies waar het soms botst. Gelukkig (en soms helaas) kunnen paarden niet met ons praten door middel van taal en dus vindt de communicatie plaats op andere manieren. De interactie met het paard is vaak op een veel dieper niveau waardoor je sneller bij de kern komt op een leuke, fijne en veilige manier.

Meer dan praten alleen

Soms werkt alleen praten niet. Natuurlijk is praten goed, maar de praktijk leert dat je met praten vaak in je hoofd zit en daardoor minder goed bij je gevoel komt. En dat is nu precies waar het soms botst. Gelukkig kunnen paarden niet met ons praten door middel van taal en dus vindt de communicatie plaats op andere manieren. Paarden kunnen ons dus helpen om dichter bij ons gevoel te komen en maken het makkelijker om dingen te benoemen/te voelen of te beredeneren. Ze helpen ons het onzichtbare zichtbaar te maken. Dat maakt therapie met paarden niet alleen heel waardevol, maar ook erg concreet. Persoonlijk vind ik het wel belangrijk dat er aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan als voorwaarde om paarden in te zetten voor coachen. Meer hierover lees je bij het stukje “ethiek”.

Mijn paarden en ik zijn er om jou te helpen bij het onderzoeken van jouw thema’s en uitdagingen in jouw dagelijkse leven en het krijgen van (nieuwe) inzichten. Door jou te helpen bij het verkrijgen van deze inzichten, kunnen we er samen zorg voor dragen dat jij hier iets mee kunt, het zij herkennen, hetzij aan werken of misschien wel versterken of voorkomen.

Wij zijn er niet om jou te “fixen”. Want jij bent wie je bent en daar mag je trots op zijn. Wij zijn er om samen met jou op avontuur en ontdekkingsreis te gaan en te kijken welke dingen we tegenkomen onderweg naar jouw droom/doel of wens. We werken samen aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Motiverende gespreksvoering

Een van de technieken die we bij Hoef your feet gebruiken is de motiverende gespreksvoering. Motiverende gespreksvoering komt oorspronkelijk uit de verslavingszorg en werd later ingezet bij veel meer verschillende vormen van zorg. Als therapeut ben je bij het inzetten van deze techniek motiverend en empathisch vanuit een gelijkwaardige en coöperatieve houding. We gaan dit immers samen aan. Motiverende gespreksvoering (vanaf nu afgekort als MGV) is een techniek die wordt ingezet om jou in beweging te helpen op verschillende gebieden. Belangrijk hierbij wel is dat je begeleid WIL worden. Het gaat om jouw intrinsieke motivatie om te veranderen. Voordat je een verandering kunt inzetten, gaan we door verschillende fasen heen, zoals ten eerste de bereidheid om te veranderen, ten tweede de overtuiging dat je kunt veranderen en de laatste fase is de daadwerkelijke verandering inzetten. MGV is een concrete en duidelijke vorm van gesprekvoering, ik zal dus direct zijn en teruggeven wat ik hoor, zie en merk aan jou tijdens een sessie. 

Therapie vormen

Bij Hoef Your Feet zetten we veel verschillende werkvormen en vormen van therapie in. Hierbij kijken we natuurlijk wat bij jou en bij jouw persoonlijke hulpvraag past. Zo kunnen we vormen als EMDR, RDI, systemisch werken en ACT inzetten. Een aantal vormen worden hieronder uitgelegd.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit is een therapievorm die ingezet kan worden bij het verwerken van trauma’s. Door middel van EMDR kunnen we jouw brein helpen om een gebeurtenis of herinnering te verplaatsen van je korte termijn geheugen naar je lange termijngeheugen. Hierdoor gaat de alerte toestand van je lichaam terug naar een soort neutrale stand, waardoor je minder snel getriggerd wordt door een (soortgelijke) situatie.  De emotionele lading bij het trauma wordt minder heftig. 

RDI staat voor Resource Development and Installation. Dit is een vorm waarbij wij op zoek gaan naar jouw persoonlijke hulpbronnen. We ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen, waar je goed in bent en hoe je juist die kwaliteiten in kunt zetten bij iets wat je moeilijk of misschien wel spannend vindt. Deze vorm leent zich heel goed bij bijvoorbeeld faalangst of dingen waar je tegenop kijkt die in de toekomst staan te gebeuren. 

Hypnose is een vorm van therapie waarbij we op een hele lichte en zachte manier een beroep doen op je onderbewustzijn. Het is niet zo dat je hier niet bij bent of niet weet wat je doet, maar als het ware doen we een soort meditatie vorm waardoor het voor sommige mensen makkelijker is om bij hun onderbewuste te komen. 

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. ACT helpt ons om op een andere manier met onze gedachten te gaan. Op een vriendelijkere manier en in het hier en nu gaat het niet om het verzachten of laten verdwijnen van iets maar er juist mee leven. Accepteren dat het er is en dat je niet op alles controle kunt uitoefenen. Het gaat hier om de psychologische flexibliteit. De enige controle die wij als mensen hebben, is de controle over ons eigen gedrag. 

Het paard als spiegel

Het paard als spiegel is al eerder uitgelegd in het stuk waarin beschreven staat waarom coachen met paarden zo mooi is en wat een paard kan toevoegen aan een coaching sessie. Belangrijk om te weten is dat een paard een kuddedier is en een prooidier. Hij/zij handelt dus altijd op basis van instinct met als belangrijkste doel om te overleven. In contact met andere paarden, mensen en dieren reageert het dus op de ander door de non verbale communicatie op te pakken en te reageren. Als een paard bang is of gevaar ziet, zal hij altijd willen vluchten en dus nooit het gevaar opzoeken of eigenhandig te lijf gaan. Inmiddels zijn paarden al dusdanig lang gedomesticeerd en in gezelschap van mensen dat zij de meerwaarde hebben ingezien van het contact tussen mens en dier. Daarom kunnen wij paarden aan de hand meenemen, op ze rijden en echt een samenwerking met het dier aangaan. De allerbelangrijkste voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel altijd vertrouwen. Wat je dus bijvoorbeeld zou kunnen zien tijdens een sessie met een paard is dat als jij heel gespannen of alert bent, het paard dit overneemt omdat hij/zij dit aanvoelt en dus direct in de alerte modus gaat als overlevingsstand. Op het moment dat jij met je hele lichaam rust uitstraalt, zal het paard ook deze stand overnemen, omdat hij/zij jou ziet als onderdeel van de kudde en zich met jou vertrouwt voelt.

Zelfdeterminatietheorie

Een ander uitgangspunt voor de paardencoaching bij Hoef Your Feet is de zelfdeterminatietheorie. Deze zegt dat wij mensen de aangeboren neiging hebben om constant te groeien en te ontwikkelen en dit doen we door verschillende aspecten van onszelf te integreren tot een mooi geheel. Een proces waar we ons vaak mee bezig houden is het oplossen van tegenstrijdigheden tussen bijvoorbeeld onze wil, onze gedachten en onze gevoelens. Maar ook een negatieve gebeurtenis die je meemaakt bijvoorbeeld aan willen pakken en aangrijpen om iets van te leren. Dit kan verschillen tussen volledige onafhankelijkheid van iemand en complete autonomie en natuurlijk alles wat daartussen ligt. Hoe autonomer jouw motivatie is om te veranderen, dus hoe meer dit uit jou zelf komt, des te groter zal jouw bijdrage ook zijn en de kans dat je een verandering weet vast te houden en te integreren in jouw leven.

De rol van het paard

Zoals eerder al uitgelegd zijn paarden prooidieren en kent het paard een pure en instinctieve wijsheid. Het paard is een onbevooroordeelde co-coach/co-therapeut zonder verborgen agenda of achterliggende gedachten. Doordat het paard een prooidier is, is het gebrand om zichzelf en zijn kudde in leven te houden en zal dus ook met die gedachte reageren. Paarden zijn zelf in staat om met (voor ons) heel klein zichtbare signalen elkaar te waarschuwen. Paarden lezen onze non-verbale communicatie en richten zich dus ook alleen op die reacties. Zij kunnen ons spiegelen. Door op deze manier te coachen, leer je jouw non-verbale communicatie beter kennen, signaleren en ook begrijpen. Je leert wat de effecten daarvan zijn en hoe je dit bewust in kunt zetten.

Een paard is vanuit de natuur extreem sensitief en gevoelig en redt zich met zijn instinct. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld bij regen en wind. Als het heel hard regent, gaat het paard met zijn billen tegen de regen in staan, zodat hij rustig verder kan eten, of alleen zijn achterkant nat wordt.

Paarden helpen ons mensen om een verbinding te maken tussen ons hart en hoofd, tussen denken en voelen. Zij leven in het hier en nu en dat helpt ons ook om bij het heden te blijven en te focussen op het hier en nu. Daarnaast zijn paarden constant in beweging en dat maakt het ook wat makkelijker om dichterbij je gevoel te komen.

Het paard helpt jou dus in het nastreven van jouw doelen, helpt je in contact te komen met je voel, zorgt voor rust en ontspanning en een goede doses zelfreflectie. Hiervoor heb je totaal geen ervaring met paarden nodig. 

Benieuwd en klaar om te starten?

Iedereen is welkom bij Hoef your feet. Of je nu voor een eenmalige sessie komt, een traject, alleen of met elkaar. Laat je telefoonnummer en e-mail adres achter en ik neem geheel vrijblijvend contact met je op. 

Kijk hier voor het aanbod en tarieven.