Van zelfkritiek naar zelfliefde

Die onaardige en boze stem in onszelf die zegt “ik kan dit niet”, “ik heb het weer verprutst”, “ik ben niet goed genoeg”, ‘ik ben te dom”, “ik ben te dik” etc. Die stem die je zo verdrietig en boos maakt, omdat je denkt dat je het niet kunt veranderen. Maar is het echt zo? Is die onaardige stem degene die gelijk heeft? Hoe komt die daar eigenlijk bij?

Beschermingssysteem

Door de hoge verwachtingen die wij van onszelf hebben, is het haast onmogelijk om daar aan te voldoen. Nooit een fout maken, een modellenlichaam, door iedereen aardig gevonden worden, de beste in de klas of op werk en ga zo maar door met de verwachtingen die jij van jezelf hebt. Durf eens na te denken… Is dat haalbaar? Kun jij in alles de beste zijn? Of nog beter wíl jij in alles de beste zijn? En zeg nu niet te snel ja, maar denk eens goed na. Zou je dat écht willen?

Door die torenhoge verwachtingen kunnen we alleen maar heel veel kritiek hebben op onszelf. En zelfkritiek wakkert ons beschermingssysteem aan, waardoor je lijf cortisol aanmaakt, spanning opbouwt, je bloeddruk verhoogt en ook het suikergehalte in je bloed omhoog gaat. Je lijf voelt stress om te overleven, maar doordat de kritiek vanuit jezelf komt, gaat die stress niet weg. Je gaat je somber voelen, verdrietig, boos en ontevreden en onzeker. Als dit systeem eenmaal aanstaat, is overleven de modus geworden. Niks meer en niks minder.

Jaagsysteem

Als je zoveel kritiek hebt op jezelf zou je toch denken dat je je wilt verbeteren? Dat je dat wilt, zou nog kunnen. Maar of het lukt is hier de vraag. Want als jouw beschermingssysteem “aan” wordt gezet, is overleven je enige doel. En dat is al pittig zat. Maar als je verbetert, heb je toch die kritiek niet meer? Helaas is daarvoor iets meer nodig. In je hoofd, maar ook in je lichaam. Om je te kunnen ontwikkelen, te motiveren en simpelweg in beweging te komen, heb jij je jaagsysteem nodig in jouw lichaam. Het jaagsysteem maakt dopamine aan en dat stelt ons in staat om verder te gaan. Nieuwe dingen te proberen en te ontdekken en dat zijn twee belangrijke dingen die je nodig hebt als je jezelf wilt ontwikkelen en wilt groeien.

Zelfkritiek -> zelfliefde

Wat heb je hiervoor nodig? Heel makkelijk! Een beetje vriendelijkheid en liefde voor jezelf. Wat zeg jij tegen je partner of een vriend(in) als hij/zij moe is? “Ga lekker naar bed” of “pak je rust”. En wat zeg jij tegen jezelf als je moe bent? “Kom op! Niet aanstellen” of “het is pas 21 uur, ik kan écht nog niet naar bed”.

Wat zou er gebeuren als je ook tegen jezelf zegt wat je de ander wenst of adviseert? Dus als iets een keer fout gaat of niet loopt zoals je wilt en je zegt dan “ach kan gebeuren, volgende keer beter” of “leer ervan zodat het volgende keer anders gaat”. Wat gebeurt er dan? Je gaat voor jezelf zorgen! Je gaat leren houden van jezelf zoals je ook van anderen houdt. En pas dan kunnen we onszelf ontwikkelen, dingen leren, nieuwe dingen doen en het beste uit onszelf halen.

Paardencoaching

Wij kunnen jou helpen bij deze moeilijke maar mooie verandering! Want om van jezelf te houden, is het nodig om jezelf te leren kennen. En daar kunnen we tijdens de paardencoaching mooi op inzoomen. Wat zijn jouw kwaliteiten en je valkuilen? Wat is jouw overlevingsstrategie? Vanuit wie je bent, gaan we het hebben over je doelen en wensen en de stappen hiernaar toe. Durf jij het aan? Neem contact op via: www.hoefyourfeet.nl/contact en love yourself!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *