Wat is paardencoaching?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: paardencoaching is NIET het coachen van een (je) paard. Paardencoaching heeft ook niks te maken met paardrijden. Sterker nog, voor een sessie paardencoaching hoef je nu precies géén ervaring te hebben met paarden. Paardencoaching is namelijk een vorm van coaching die voor JOU bedoeld is. Het paard helpt mij als coach en helpt jou met jouw hulpvraag of thema waar je iets mee wilt met een pure eerlijkheid die onvoorstelbaar is en onvoorwaardelijk.

Voor wie is paardencoaching?

Paardencoaching is eigenlijk voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen, verbeteren, herpakken of iets wil uitzoeken. Paardencoaching is er voor jou als je iets wilt veranderen, als je ergens tegen aan loopt en niet weet hoe verder, als je bepaalde patronen wilt doorbreken, als je een voornemen hebt en die ook écht wilt behalen, als je open staat voor een geweldige en leerzame ervaring en als jezelf ontwikkelen voor jou nooit klaar is. Paardencoaching is voor jong en oud. De manier van coachen is natuurlijk wel verschillend bij een kind ten opzichte van een volwassene, maar eigenlijk is elke sessie uniek. Want ieder mens is uniek.

Wat is de rol van het paard?

Om uit te leggen wat paardencoaching nu zo speciaal maakt, is het interessant om kort iets over de natuur van dit prachtige dier te vertellen. Een paard heeft namelijk een aantal karaktereigenschappen vanuit zijn natuur, die het dier een perfecte aanvulling maken om te laten helpen bij coaching sessies. Paarden leven in kuddes en zijn prooidieren. Zij zullen alles doen om te overleven en de kudde veilig te stellen. Zij zullen niet in de aanval gaan en vluchten bij gevaar.

In een andere taal

Bekend bij je is natuurlijk dat paarden niet kunnen praten in dezelfde taal als mensen. Dat maakt dat paarden voornamelijk reageren op onze non-verbale communicatie. Daardoor zullen ze bijvoorbeeld tegenstrijdigheden helpen opmerken tussen iets wat je zegt en iets wat je uitstraalt of bedoelt. Zo kun je bijvoorbeeld hardop zeggen dat je trots of blij bent, maar als jouw lichaamshouding anders vertelt, zal het paard jou deze spiegel voorhouden. Of als jij bijvoorbeeld zegt dat je wilt lopen, maar dit niet laat zien, zal het paard niet (snel) in beweging komen.

Dit alles maakt dat paarden ons helpen dichter bij ons gevoel te komen en eerlijk naar onszelf te zijn. Iets wat niet makkelijk is.

Het paard kent een pure en instinctieve wijsheid. Het paard is een onbevooroordeelde coach zonder verborgen agenda of achterliggende gedachten. Doordat het paard een prooidier is, is het gebrand om zichzelf en zijn kudde in leven te houden en zal dus ook met die gedachte reageren. Paarden zijn zelf in staat om met (voor ons) heel klein zichtbare signalen elkaar te waarschuwen. Paarden lezen onze non-verbale communicatie en richten zich dus ook alleen op die reacties. Zij kunnen ons spiegelen. Door op deze manier te coachen, leer je jouw non-verbale communicatie beter kennen, signaleren en ook begrijpen. Je leert wat de effecten daarvan zijn en hoe je dit bewust in kunt zetten.

Een paard is vanuit de natuur extreem sensitief en gevoelig en redt zich met zijn instinct. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld bij regen en wind. Als het heel hard regent, gaat het paard met zijn billen tegen de regen in staan, zodat hij rustig verder kan eten, of alleen zijn achterkant nat wordt.

Verbinding

Paarden helpen ons mensen om een verbinding te maken tussen ons hart en hoofd, tussen denken en voelen. Zij leven in het hier en nu en dat helpt ons ook om bij het heden te blijven en te focussen op het hier en nu. Daarnaast zijn paarden graag in beweging en dat maakt het ook wat makkelijker om dichterbij je gevoel te komen.

Het paard helpt jou dus in het nastreven van jouw doelen, helpt je in contact te komen met je voel, zorgt voor rust en ontspanning en een goede doses zelfreflectie. Hiervoor heb je totaal geen ervaring met paarden nodig. 

Tot slot helpen dieren, en in dit geval dus het paard, een drempel weg te nemen in het openstellen van jezelf. Een drempel waarvan we soms niet eens weten dat deze er is.

Nieuwsgierig?

Ben jij nieuwsgierig geworden na het lezen van deze blog? Maak dan een afspraak voor een kennismaking tussen de paarden en ervaar dit bijzonder gevoel zelf! Ga naar: www.hoefyourfeet.nl/contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *